MEDNARODNI FESTIVAL IN TEKMOVANJE SLOVANSKE GLASBE

»BLAGOSLOVI ME, MOJ TALISMAN«

Spoštovani mladi glasbeniki, pedagogi,
starši in glasbeni navdušenci!
Vljudno vas pozdravljamo na spletni strani Mednarodnega festivala in slovanske glasbe
Blagoslovi me, moj talisman.
 
Prijazno dobrodošli.

O nas

 

Mednarodni festival "Blagoslovi me, moj talisman" je bil ustanovljen leta 2012 v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani kot festival ruskih romanc.

Predsednik festivala je bil znan muzikolog in vodja kulturnih oddaj na ruski televiziji g. Svjatoslav Belza.

V tem času je postalo kulturno življenje Ruskega centra zelo aktivno; potekala so predavanja, koncerti, delavnice ter festivali ruske vokalne glasbe. Melodičnost in popolnost glasbe ter poezija, ki so značilni za romance, so zanimive ne samo za ruske udeležence festivala, ampak tudi za Slovenijo in druge države. Mladi pevci in glasbeniki iz različnih držav na tekmovanjih nabirajo izkušnje in izpopolnjujejo svoj repertoar.

Danes se profesionalni in amaterski pevci udeležujejo tekmovanja v različnih kategorijah in nastopajo tudi na gala koncertih, ki že leta potekajo pomladi v Sokolskem domu Škofji Loki. Gala koncert festivala je priljubljen dogodek za poslušalce, ki prihajajo iz raznih koncev Slovenije.

V vseh teh letih je na festivalu nastopilo več kot 500 glasbenikov različnih narodnosti, ki so poleg ruskih pesmi predstavili tudi pesmi svojih dežel in drugih slovanskih avtorjev.

Z veseljem lahko rečemo, da je tako festival ruskih romanc postal festival slovanske glasbe.

Ilja Repin, Slovanski skladatelji.